COVİD-19 SALGINI DOLAYISIYLA EĞİTİM ALANINDAKİ KÜRESEL İŞ BİRLİKLERİ
Dünya çapında bir çok kurum ve kuruluş salgın döneminde birbirini desteklemeye çalıştı. Dünya çapında küresel işbirliği ve destek...
"Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın eğitilmesidir."
NEDEN DEĞİŞİME İHTİYACIMIZ VAR?
K12 düzeyi eğitim gönüllüsü olarak özellikle yapay zeka gibi uygulamaların hayatımıza girdiği, toplum 5.0 konseptinin yaygınlaştığı bu dönemde yetiştirdiğimiz "alpha kuşağı" çocukları ile "y" ve "x" kuşağına ait olan eğitimcilerin öğrenime ve okul konseptine bakışları arasında uçurumlar oluştuğunu gözlemliyorum. Bu fark öğrencilerimizin başarısını negatif şekilde etkilemekte veya beceri bazlı eğitim yerine ezber bazlı eğitime dönüştürmekte. Tüm bu etkilerin neticesi olarak top yekun ülke olarak eğitim başarılarımız etkilenmekte.
Öğretmenlerimiz kendi öğrendiği yıllardaki gibi ders anlatıyor, her ne kadar “öğrenci merkezli dersler yapıyoruz” deseler de ne yazık ki büyük çoğunluk müfredat yetiştirme telaşında hızlıca en iyi bildiği şekilde öğretiyor, yani kendi öğrendiği şekilde. Okul yöneticileri, velilere kendi anne babasına davranılmasını istediği gibi davranıyor. Büyük bir değişimi yaşadığımız bu günlerde değişime uyan yani değişimin frekansıyla uyumlu yol alan kurumlar ve tabii öğretmenler kazanacak.
Bir eğitim gönüllüsü olarak gerek okul ziyaretleriyle, gerek yönetici ve öğretmen eğitimleriyle, gerekse veli- öğrenci koçluğu ile eğitim sektörümüze destek olmak ve değişimi hızlandırmak gibi bir misyonu görev edindim.
Sizlerle en kısa zamanda tanışmak ve beraber yapabileceklerimizi tasarlamak için heyecanlıyım.
Elon Musk kendi çocuklarını nasıl bir okula gönderiyor?
6 çocuğu ve Space X çalışanları için açtığı Ad Astra şimdi Astra Nova adı altında online olarak farklı coğrafyalardan 60 çocuğa eğitim veriyor. Müzik, beden, resim, dil dersleri yok. Derslerde not yok, sınıf seviyeleri yok. Matematik, fen bilimleri, mühendislik ve etik dersleri var. Çocuklar problemleri öğreniyor ve sorun çözüyor. Tornavida kullanıyor. Araba motoru söküyor, 21yy becerileri için eğitiliyorlar. Sorun çözmeyi öğreniyorlar
Z KUŞAĞINI EĞİTECEK BECERİLERE SAHİP MİYİZ?
Y KUŞAĞI VE Z KUŞAĞINI KARŞILAŞTIRALIM
Y Kuşağı şu anda 25 ile 41 yaş aralığında olanlar, yani işlere yeni başlamış yada 15 yıllık tecrübeleri olanlar. Z kuşağı ise onların çocukları ve 25 yaş altındaki tüm gençler ve çocuklar, bu yazıda çoğunlukla lise ve üniversite öğrencileri. Gibi düşünebiliriz. Şuanda 8 yaş ve altında olanlar Z kuşağında olmalarına rağmen ayrıca Alpha Kuşağı olarak da adlandırılıyorlar. Alpha 2013 yılından sonra doğanları kapsıyor. Bu çocuklar için gelecekte çok özel dizaynlar ve gelişmeler olacağı tahmin ediliyor.
Y kuşağı internete daha düşkün çünkü olmadığı zamanları biliyorlar, ama Z kuşağı internetin ve iletişimin olmadığı hayatı hiç bilmiyor. Bu yüzden Z kuşağı bu teknolojik yeniliklere şükretmiyor, bunları hayatın doğal hali olarak görüyor. Halbuki Y kuşağı teknolojinin gelişimi ile büyüdü. Hem ofis işlerini gözlemledi hem online işleri. Bu yüzden Y kuşağının %34 ü online çalışmak isterken, Z kuşağında bu oran 27%. Y kuşağı bir işe girdiğinde hemen terfi etmek isityor, Z kuşağının böyle bir derdi yok. Z kuşağı hayalindeki işi bulmaya önem veriyor. Z kuşağı, Y kuşağına oranla daha fazla ailelerinin etkisi altında kalıyorlar. Çok korumacı bir ailede yetişmiş olan Y ler, yani Zlerin ebeveynleri kendi ailelerinden daha uzak yaşamayı tercih ediyor. Z kuşağı üniversitelerinin kendilerini Y kuşağına göre daha iyi yetiştirdiklerini düşünüyorlar. Z kuşağı daha iyimser, açık fikirli ve fırsatlara açık.
PISA Neticelerine göre
Blog kısmında detaylı bir şekilde okuyabileceğiniz yazımda da belirttiğim gibi okul saatlerini uzatmak çözüm değil. Kaliteli okul zamanı ve uygun öğrenci rehberliğine ihtiyacımız var