COVİD-19 SALGINI DOLAYISIYLA EĞİTİM ALANINDAKİ KÜRESEL İŞ BİRLİKLERİ
- SirinGuneyOzenc
- Mar 13, 2021
- 3 min read

Dünya çapında bir çok kurum ve kuruluş salgın döneminde birbirini desteklemeye çalıştı. Dünya çapında küresel işbirliği ve destek çalışmalarından en önemlisine UNESCO öncülük etti. Eğitimin aksamaması için gereken minimum kalitede ki eğitim standartlarını sağlamak için, 140 dan fazla ülkeyi bir araya getirmek suretiyle, Küresel Eğitim Koalisyonu’nunu (The Global Education Coalition) işler hale getirdi. Benzeri 100 yılda bir görülen Covid-19 salgını dolayısıyla eğitimin özellikle gelişmekte olan ülkelerde durmaması ve eğitimin sekteye uğramaması için, Dünya çapında farkındalığının artmasını sağlamak adına sosyal medyada #LearningNeverStop gibi özel hashtaglerle paylaşımlar yaptılar. Farklı ülkelerden data ve bilgi paylaşımı çalışmalarına öncelik verdiler.

Koalisyon üyeleri
· Bağlantılı olma (connectivity),
· Öğretmenler(teachers)
· Cinsiyet(gender) ana temaları ile Küresel Eğitim Koalisyonu’nunun ana çatısını ve ana bölümlerini şekillendirdiler.
Araştırmalarda görüldü ki Dünya nüfusu bir anda salgınla beraber uzaktan eğitime evrildi. Ülkeler uzaktan eğitimi %75 oranında çevrimiçi platformlardan ders anlatma yoluyla çözmeye çalıştı. Bağlanabilirlilik ve evde internet bu dönemin en önemli kaynağı oluverdi. Tüm dünyada ilk ve orta okul öğrencilerinin %47si ne yazık ki evde internete sahip olmadığı için bu online eğitim platformlarına ulaşamıyorlar. Bu toplamda 465 milyon çocuk ve genç anlamına geliyor. Koalisyon bu bağlamda "Bağlantılı olmayı" en önemli kısma koydu ve evrensel anlamda bir bağlanabilirlilik oluşturmaya çalışıyor.
Benzer şekilde öğretmen eğitimleri ve motivasyonu, online olarak kullanılabilecek materyallerin paylaşılması önem kazandı. OECD ülkelerinde bile öğretmenlerin sadece %60'ı teknolojiyi eğitim amaçlı kullanmayı biliyor. Bu yüzden The Global Education Coalition bu dönemde ikinci önemli ayağı öğretmenler olarak belirledi.
Son olarak cinsiyetler arası ayırım ve eşitsizliğe dikkat çekme çabası içine girdiler. Salgınla beraber özellikle kızların okullara gitmediği veya okul gibi güvenli bir ortamdan uzak kaldığında karşılaşabileceği muhtemel cinsel saldırılardan korunmaları amaçlı çalışmalar başlatıldı. Öğrencilerin bu dönemde okullardan uzak kalmaması ve eğitimlerine kalıcı bir son verilmemesi için farkındalık yaratılmaya çalışılıyor.
Tüm koalisyon üyeleri bu süreçte eğitime destek vermekle beraber öğrencilerin kişisel bilgilerinin, mahremiyetine ve güvenliğine hat safhada özen gösterdiler.
Benzer şekilde Harvard Üniversitesi, OECD, Dünya Bankası gibi kurumların birleşerek yayınladığı bir çok rapor, tüm Dünya’daki eğitime destek olmak için çalışan onlarca kuruluştan bazılarıdır.

Salgında eğitimin sürekliliğine destek olma adına yayınlanan raporlardan biri Harvard Üniversitesi, Global Education Innovation Insiyatifinden Prof Dr Fernando Reimers , OECD’den Andreas Schleicher, Dünya Bankası’ndan Jaime Saavedra, ve HundrED ‘dan Saku Tuominen ortak bir çalışmasıdır. Bu rapor online eğitimde tüm öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanabileceği çeşitli güvenilir ve kaliteli kaynakların paylaşıldığı “COVID-19 Salgını Sırasında Öğretme ve Öğrenmenin Devam Etmesini Destekleme: Çevrimiçi Öğrenme için Açıklamalı Kaynaklar”[1] çalışmasıdır.
Gene adı geçen kurumlar tarafından “Schooling Distrupted,Schooling Retought” raporu [2] yayınlanmıştır. Adı geçen bu raporları sayfa altındki linklerden okuyabilirsiniz.
Bu kısımda söz etmeden geçmeyeceğimiz ve tüm Dünya’nın salgında eğitime bakışını ve kenetlenmesini ifade eden bir diğer önemli çalışma Nisan 2020 tarihinde Covid-19 salgınına karşı Dünya’nın 98 ülkesinde eğitim alanında alınan tedbirlerden ve PISA neticelerinden yola çıkarak Fernando M. Reimers, Küresel Eğitim İnovasyon Girişimi, Harvard Eğitim Enstitüsü ; Andreas Schleicher, Eğitim ve Beceriler Başkanlığı, OECD tarafından yayınlanan “ 2020 COVID-19 Pandemisine Karşı Eğitimde Atılabilecek Adımlara Rehberlik Edecek Bir Çerçeve” [3]adlı raporudur. Bu rapor detaylı olarak dünyanın birçok ülkesinde zorunlu olarak uygulanan sosyal izolasyon önlemlerinin, okul tabanlı eğitimi neden aksatacağını açıklamıştır. Ülkelerin öğrenme fırsatlarını korumak için planlı ve etkili bir stratejiler bulamadığı takdirde, yaşanacak aksamanın öğrenciler için ciddi öğrenme kayıplarına neden olacağının altı bu çalışmada da çizilmektedir. Bu rapor ile kamu ve özel eğitim kuruluşlarında, eğitim yönetiminin çeşitli kademelerinde yer alan eğitimden sorumlu yöneticileri, küresel olarak eğitim fırsatlarını önemli ölçüde aksatacak bir krize karşı cevap olabilecek; uyarlanabilir, tutarlı, etkili ve eşitlikçi bir eğitim geliştirmek için desteklemeyi amaçlamaktadır. 25 maddelik ,”COVID-19 Pandemisine karşı eğitimde atılabilecek adımlar için kontrol listesinin” [4]Türkçe versiyonu sayfa altındaki linkte mevcuttur.

Rapor toplamda 40 sayfadır. Raporda ayrıca ülkelerin farklı ihtiyaçları, bu ihtiyaçlardan kritik olanlarının ülkeler bazında belirlenmesi, PISA'dan alınan datalarla ülkelerin uzaktan çevrimiçi eğitime hazır oluşlukları da dahil olmak üzere detaylı olarak incelemişledir. İnternet bağlantısına erişimde en avantajlı ülkeler Danimarka, Finlandiya, Estonya, İzlanda iken Türkiye'nin %50 oranında bağlanabilir olduğu görülmektedir ve OECD ortalamasının altındadır ve en sondan sekizinci ülke olduğu görülmektedir. Bununla beraber kullanılan bilgisayarların gücü, internet hızı ve bant genişliği gibi alanlarda Türkiye'nin oldukça üst sıralarda olduğu da bir gerçektir. Çevrimiçi eğitime öğretmenlerin hazır bulunuşluğu OECD ülkelerinin ortalamasının çok üstünde ve çalışmaya katılan 98 ülke içinde oldukça iyi bir sıralamadadır. Bu bağlamda yazıma tüm fedakar, kolay adapte olan, öğrenen ve öğreten meslektaşlarıma tüm emekleri için teşekkür ederek bitirmek istiyorum. Emeklerinizin karşılığı paha biçilmez.
[1] https://globaled.gse.harvard.edu/files/geii/files/supporting-the-continuation-of-teaching-and-learning-during-the-covid-19-pandemic.pdf [2] https://globaled.gse.harvard.edu/files/geii/files/education_continuity_v3.pdf [3] 2020 COVID-19 Pandemisine Karşı Eğitimde Atılabilecek Adımlara Rehberlik Edecek Bir Çerçeve, sayfa 5 https://globaled.gse.harvard.edu/files/geii/files/framework_guide_v4_tr.pdf sayfasında mevcuttur [4] A.g.e
Bunu bildirin
Commentaires