top of page

“PROBLEM ÇÖZMEYİ ÖĞRETMEK ÖNEMLİDİR” ELON MUSK 2040’da BAŞARILI OLACAK NESİLLER NASIL YETİŞMELİ?



ELON MUSK’IN ÇOCUKLARI NASIL BİR OKULA GİDİYOR?


Güney Afrikalı mühendis, tasarımcı, girişimci ve 7 kere baba oldu ama şuan 6 çocuk babası, bir çocuğunu ne yazık ki kaybetti.

Bu yazımda çok kısa Elon Musk’dan bahsedip hemen eğitim alanındaki yatırımlarına, görüşlerine ve bu mucidin kendi çocuklarına uygun gördüğü eğitim modeline geçeceğim.

Elon 20’li yaşlarda önce Kanada’ya sonra Amerika’ya taşındı Üniversitede ekonomi ve fizik okudu. Doktora için 1995 yılında Stanford’a başladı. Burada fizik ve malzeme bilimi üzerine yüksek lisans yaptı, sonrasında doktora aşamasındaki öğrenimi sadece iki gün sürdü ve kendi şirketini kurma kararı aldı[1] : Zip2 Corporation. Kardeşi Kimbal ile kurduğu bu şirketi 28 yaşında sattı ve satıştan 22milyon dolar kazandı. Bu paranın bir kısmı ile X.com şirketini kurdu. Internet üzerinden para göndermeye yarayan bu şirket daha sonra PayPal olarak anıldı ve bu şirketi de Ebay’e satarak 165milyon dolar kazandı. 2002 yılında Space X i kurdu, hemen bir iki yıl sonra Tesla’ya yatırımcı oldu.[2] ve bu şekilde iş yaşantısı büyük riskleri alarak ama her seferinde başarılı olarak devam etti. Elon Musk, fiziğe meraklı bir mühendis. Sürekli ve sürekli olarak yeni şeyler okumaya ve öğrenmeye olan doyumsuz iştahı, dünyanın en yaratıcı ve heyecan verici girişimlerinden bazılarını başlatmasına ve geliştirmesine yardımcı oldu.





Forbes ‘un 2016 da yayınladığı “Dünya’nın En Güçlü İnsanları” listesinde 25. sıradaydı. 2019’da ise yine Forbes’ın yayınladığı “Dünya’nın En Yenilikçi İnsanları” listesinde birinci sıradaydı.[3]

Bu kadar yenilikçi, girişimci olan bir baba tabii ki günü geldiğinde çocukları için sıra dışı olması gayet normal karşılanan kararlar aldı. 2014 yılında, okul çağına gelmiş olan beş çocuğunu Amerika’daki özel okuldan aldı. Space X ‘in içinde, kendi çocukları ve Space X çalışanlarının çocukları için bir okul kurdu. Ad Astra “ yıldızlara doğru” adındaki bu okul aslında Elon için deneysel bir basamaktı.





Okulda normal şartlarda olması beklenen derslere yer vermediler. Resim, müzik, beden, dil dersleri yoktu. Bunlar yerine etik, matematik, fen bilimleri, mühendislik derslerini ön planda tutuldu. İlk başta 14 çocuğa eğitim verilirken ertesi yıl 20 çocukla devam etti ve bu şekilde kontenjanını sınırladı.

Ad Astra’da farklı sınıf seviyeleri yoktu. 1. sınıf, 2, sınıf gibi öğrenciler yaşlarına göre sınıflara ayrılmadı. Tüm çocuklar bir arada belirli problemleri çözmek üzere eğitiliyorlardı. Öğrencilere not da verilmiyordu. Elon, Beijing Japon televizyonuna verdiği bir röportajda, bazı çocuklar matematikte iyidir, bazı çocuklar tasarımda, bazıları İngilizcede. Çocukların ilgileri de farklı zamanlarda farklı şekillerde gelişiyor. Hepsi aynı anda aynı şeyi sevmiyor, ilgilenmiyor. Önemli olan onların eksikliklerini göstermek değil, takım halinde birbirlerinden güç alarak çalışmalarını sağlamaktır, diyordu.




Okulda “alet kullanma” dersleri mevcuttu. Mesela bir araba motorunu parçalara ayırmaları istenirdi. Bu iş için her çocuk tornavida ve benzeri aletleri kullanırdı. Aslında özet olarak Ad Astra’da çözümler değil, problemler öğretiliyor diyebiliriz.

Daily Beast Musk'ın ilgi alanlarına dayanarak, “yenilikçi müfredatta dil, müzik veya spor dersleri yoktu, ancak öğrenciler savaşan robotlar inşa etmek, nükleer politikaları tartışmak ve kötü yapay zekaları nasıl yeneceklerini planlamak gibi karmaşık projeler üzerinde çalışacaklardı" diye yazdı.

Bu şekilde önceleri küçük bir grup için oluşturulmuş olan Ad Astra çabucak çocuklarının eğitimi nasıl olmalı üzerinde Musk 'ın görüşlerini paylaşan diğer bazı ebeveynlerin de dikkatini çekti ve okula olan talep arttı. Bu ilgi üzerine Ad Astra’nın öğretmenlerinden biri olan Joshua Dahn’ın müdürlüğünü yaptığı Astra Nova okulu açıldı. Bu okula her coğrafyadan öğrenci başvurabiliyor ancak çeşitli çevre sorunlarına çözüm ürettikleri bir videoyu okul ile paylaşmaları gerekiyor. Örnek olması için üretim, kirlilik ve yolsuzlukla ilgilenen "The Lake Conundrum" adlı eleştirel düşünme sorusuna kısaca değinmek istiyorum.


Bu soru/problem kısaca şöyle:, Temsili bir yerleşim yeri var. Bir köy diyebiliriz. Bu yerleşim yerlerindeki çoğu yetişkinin çalıştığı büyük bir fabrika var. Bu fabrika yakınındaki bir göle kirli atıklarını boşaltmakta. Bu atıklardan dolayı göl 10 yıl içinde ölecek. Ancak fabrika hem iş imkanı sağlıyor hem de güçlü politikacıları elinde tutuyor, medya ile de kuvvetli bağlantıları var. Gölün sağlıklı olduğuna dair yayınlar yapıyorlar. Civarda yaşayanlar bu konuda duyarsız olan politikacılara oy veriyor … Konuyu her boyutuyla anlatan 4 dakikalık bir video sonrası soru şu şekilde, bu göl kirlenmesi olayında kim suçlu, neden?




Yukarıdaki örnek soruda da görüldüğü gibi Astra Nova Okulu'nda öğrenciler, dünyanın her yerinden öğrencilerle canlı takım oyunlarıyla , stratejik çözümler üreterek öğreniyorlar.[4]






Foto: STEMShare NSW on Unsplash


Astra Nova Okulu Web Sitesine baktığınızda öğrencilerin simülasyonlar, vaka çalışmaları ile üretim ve tasarım projeleri, laboratuvarlar ve kurumsal işbirliği hakkında bilgi edindiklerini görüyorsunuz. "Astra Nova, karmaşıklıktan büyülenen ve bilinmeyenleri çözen öğrenciler yetiştiriyor. Her yıl öğrencilerimizi temel alarak yeniden tasarlıyoruz. Her projeden, laboratuvardan ve tartışmalardan çıkarılan dersleri bir sonraki hamlemize bilgi vermek için uyguluyoruz." diyorlar[5]

Okulun sitesinde üç farklı eğitim seçeneği sunuluyor.


* Tam zamanlı online


* Sadece Cuma günleri online tamamlayıcı program


* Özel oturumlardan oluşan yıl boyunca ayda bir cumartesinden oluşan tamamlayıcı program.




Bu programlara 8-14 yaşına kadar olan öğrenciler başvuruyor. Bu yılınbaşvuruları l ocak başında kapatıldı. Okula kabul için üç belge isteniliyor. Biraz önce yukarıda anlattığım gibi bir soruna çözüm olan bir video anlatımı, öğrencinin tutkulu olduğu bir şey/ürün; bu bir resim olabilir, bir ekran görüntüsü olabilir, çocukla ilgili bilgi edinilecek bir belge. Son olarak da velinin okuldan beklentisini yazdığı bir sayfalık bir yazı. Bu yazıda aile ile ilgili bilgi vermenin yanı sıra siz de beklentinizi yazıyorsunuz.[6]

Bir eğitimci olarak Astra Nova’nın yaklaşımını mantıklı ama tabii yenilikçi buluyorum. Olması gerekeni cesurca uyguluyorlar. Türkiye için bu sistem tabii ki geçerli olmayacak ama tamamlayıcı olarak neden bu eğitim modelini tercih etmeyelim ki?

Genel olarak tüm dünyada eğitim sistemleri katıdır. Öğrenci merkezli olmaktan çok sistem merkezlidirler. Okullar her ne kadar öğrenci merkezli olmaya çalışsa da sınavlara hazırladığı noktasında otomatikman sistem merkezli oluyorlar. Astra Nova, öğrenci merkezlilik felsefesi, bireysel yetenekler için bir değer yaratarak, merakı överek ve problem çözmeyi ve eleştirel düşünmeyi teşvik ederek bu beklenen değişimi ivmelendirmeye çalışıyor.

2030-2040 arasında yönetici olacak olan bugünün öğrencileri muhtemelen insanlarla işbirliği yapan robotları ve Yapay Zekayı içerecek işlerde çalışacak. Makine + insan işbirliğinin ana akım haline geleceği bir eğitim sistemi gelişecek. Gelecek uzay yolculuğu ve çok gezegenli yaşamı içerebilir. 2020'lerde öğrencileri elektronik becerilerini, takım çalışmasını, adaptasyon, esneklik, düşünme ve sorun çözme güçlerini önceki nesillere göre daha fazla geliştirmeliler. Her ne kadar dünya olarak çevrimiçi dersleri kötü bir tecrübe ile hayatımıza katmış olsak da biliyoruz ki çevrimiçi öğrenme hızlı, verimli, öğrencilerin kendi öğrenme hızına öncelik veriyor, esneklik katıyor ve her öğrencinin kendi en iyi zamanlarında öğrenmesini sağlıyor. Bireyler olarak hepimiz aynı değiliz. Hepimiz günün farklı saatlerinde daha parlağız. Herkes sabah erken saatlerde dinç olmayabiliyor. Bazıları gece kuşu olup en verimli geç saatlerde çalışıyor ve öğreniyor. İşte geleceğin eğitim modelinde hem çevrimiçi dersler ağırlıklı olmalı hem de kişiye özel öğretim içeriyor. Nova Astra web sayfasında diyor ki; 2020 sonbaharında kalıcı bir okul için seçeneklere baktık ve 60 öğrenciye online eğitim imkanı sunmaya karar verdik. Bu şekilde daha fazla öğrenciye ve aileye ulaşabildik. Online eğitim daha öğrenci merkezli olmamızı sağlıyor, daha fazla kaynak kullanabiliyoruz, daha fazla çeşitlilikte öğrenciye ulaşabiliyoruz ve çocuklar işlerini tüm dünya ile paylaşabilecek fırsatları yakalayabiliyor. Elom Musk’ın finans ettiği Astra Nova ( Latince Yeni Yıldız ) Los Angeles, California'da bulunan, kar amacı gütmeyen bağımsız bir okul ve eğitimde tüm ezberleri bozuyor.

Siz de belki çocuğunuz için Astra Nova tamamlayıcı programına başvurmayı düşünürsünüz?





[1] Wikipedia.tr [2] www. İnteresting engineering.com [3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk [4]https://interestingengineering.com/astra-nova-school-following-elon-musks-ad-astra-school-experiment-leads-the-future-of-education [5] https://astranova.org/about [6] https://www.notion.so/Admissions-Documents-de3d6e34a94e4b68935457f6d6c7d443

 
 
 

Commentaires


Post: Blog2 Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

©2021 by Sirin Guney Ozenc. Proudly created with Wix.com

bottom of page